Lesik

Telegraficky:

  Hudební příprava: Konzervatoř,
kompozice a hra na kytaru.

  Historie: skupiny: “F.O.K.”, “Švehlík”,
“Manželé”, “Extempore”, “ESTER”.
Komponování hudby k filmům atd....

  Oblíbené styly: rock, etno,
                          dobrá muzika vůbec.

  Vydaná alba:
18) 2000:
Ester: Der Jiddische Samowar
17) 2000; Namaž mi Miruš
16) 1999; Kamufláž
15) 1999; Manželé; Ruská deska
14) 1998;
Ester: Šalom, chaverim
13) 1996;
Ester; Tobě, Jeruzaléme
12) 1996; Už hoří svíce
11) 1996; Manželé
. . . 2 zvukové ukázky:  
                Zatoulanej pes       Začátek
10) 1995: There´ s No Time
9)  1994; Žižkovské kuplety
8)  1991; Jižák
7)  1990; Jižák - je to vono
6)  1990; Sny zdravého dítěte v krizi
5)  1990; Sny psychopatického děcka
4)  1990; “Studio 1982”
3)  1990; Studio Marno
2)  1990; Karlínský viadukt
1)  1990; Srzomabra







Diskografie podrobněji:

18) ROSA 2000 – ESTER:
CD, MC “Der Jiddische Samowar”

  17) INDIES RECORDS – Lesik Hajdovský & Manželé:
CD, MC 2000 “Namaž mi, Miruš…”

  16) SONY MUSIC / BONTON –
CD, MC 1999 – MANŽELÉ: “Kamufláž / Jižák´84 vs.´99”
(průvodní text z CD viz níže)

  15) BLACK POINT 1999 – MANŽELÉ:
CD “Ruská deska” © 1983
“Manželé I.” © 1982

  14) ROSA 1998 – ESTER:
CD, MC “Šalom, přátelé”

  13) ROSA 1996 – ESTER:
CD, MC “Tobě, Jeruzaléme”

  12) BONTON, ZÓNA
CD 1996 – LESIK HAJDOVSKÝ: “Už hoří svíce”

  11) STŘÍLEK 1996 – LESIK HAJDOVSKÝ:
CD, MC “Manželé”

  10) RACHOT
CD 1995 – ŠVEHLÍK: “There´s NO TIME”

  9) SOUKROMÉ VYDÁNÍ AUTORKY TEXTU
MC 1994 - LESIK HAJDOVSKÝ & KAROLINA SLÁDKOVÁ: “KUPLETY”

  8) BONTON 1991 – LESIK HAJDOVSKÝ & MANŽELÉ:
CD “Jižák”

  7) BONTON 1990 – Lesik Hajdovský & Manželé:
SP “Jižák / Je to vono”

  6) Black Point 1990 “Sny zdravého dítěte v krizi, 1978” (Fist Rec.1985)

  5) Black point 1990 - ŠVEHLIK: “Sny psychopatického děcka, 1978”
“Studio Platýz, 1979” (Fist Rec. 1985)

  4) Black Point 1990 “Studio 1982” (Fist Rec 1985)

  3) Black Point 1990 MARNO UNION: Studio Marno, 1983 (Fist Rec 1985)

  2) Black Point 1990 F.O.K.: “Karlínský viadukt, 1977” (Fist Rec. 1985)

  1) Black Point 1990 “Srzomabra, 1977” (Fist Rec. 1985)


Průvodní text k CD Manželé - Kamufláž

V první řadě bych chtěl poděkovat vydavatelství Bonton, hlavně Vojtovi Komárkovi za to, že dostal tento geniální nápad. Remixy se dělají, ale aby měl někdo celou desku remixů, to nebývá běžný. To je pro mě velká pocta a bude to asi tím, že si ji opravdu zasloužím!

Začalo to tak, že mi Vojta přinesl k poslechu asi tři remixy a ptal se, co si o nich myslím. No, já jsem si je poslechl, byl jsem hodně překvapen, jelikož vlastně současnou muziku ani neposlouchám, co se zase nového událo a pozměnilo na naší mladé scéně, jak ti mladí mají možnosti pracovat se zvukama. Voni asi dneska na všechny ty mašiny prachy maj.

To se nedá vůbec srovnat s tím, na co jsme začínali my. Rytmický základy jsem točil tak, že jsem sejmul snímačem zvuky železných nůžek, papírové krabice a plechovky od chalvy. Natočil jsem to na magnetofonovou smyčku a pouštěl furt dokola. Na tento rytmický základ jsem přidělával všechno ostatní. Tak vlastně vznikl v roce 1984 “Jižák”, který se rozšiřoval za pomoci Mikoláše Chadimy a Petra Cibulky tehdy nedovolenou cestou po celé republice.

Nicméně, ta muzika dnešních mladých kapel se mi líbí. Jejich výrazové prostředky korespondují s dnešním stylem života. Takže jsem s projektem souhlasil a už zbývalo jen zajet do zkušebny skupiny Liquid Harmonie a tam natočit celý zpěv a základy znova. Kluci si pak můj zpěv nasamplovali a použili v těch písničkách. Některé si rapují i sami, a ne špatně.
Původně zpívanou skladbu
“Hranice” předělali také na rap, což by mě ve snu nenapadlo. Určitě se dneska poslouchá rap více než v letech, kdy jsem dělal “Jižák”. Existuje tady spousta rapových skupin, a tím pádem i jejich příznivců.

Já teďko rap už nedělám, ale na hudební scéně mě můžete vidět a slyšet ve skupině “Manželé”, “Švehlik”, “Extempore”, nebo “Ester” (kde hraju se svou sestrou Káťou, zpěvačkou a textařkou, židovské písně).

Přeji Vám, milí posluchači, hodně veselých zážitků při poslechu této zajímavé kompilace. Hlavně si to pusťte hodně nahlas, ať to slyšejí i souse
di!

Zdraví Alexandr (Lesik) Hajdovský - Potapovič
27.6.1999 z Mezinárodního folklórního festivalu Strážnice ´99.